Sabtu, 20 Disember 2014

GST: Kos rawatan hospital swasta bakal meningkat

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 


Ramai yang telah sedia maklum yang kerajaan Malaysia akan menguatkuasakan sistem cukai GST sama seperti negara-negara maju yang lain. Apabila sistem GST ini bermula, maka rakyat akan berhadapan dengan kemungkinan peningkatan kos dalam sesetangah barangan dan perkhidmatan. Tidak terkecuali juga perkhidmatan perubatan di hospital swasta. Apakah kesan GST kepada kos perubatan di hospital swasta di Malaysia?


Apakah kesan GST kepada peningkatan kos perubatan hospital?
GST akan bermula pada April 2015

Pandangan Persatuan Hospital Swasta Malaysia(APHM)

Apabila GST diperkenalkan kelak, kos perubatan dan rawatan di hospital swasta akan meningkat sekitar 5%. Bayangkan tanpa GST, kos rawatan meningkat anggaran 12%-15% setahun. Ditambah GST kos boleh meningkat sehingga 20% untuk 2015. Contoh kalau rawatan pintasan jantung pada 2014 sekitar RM50,000, ada kemungkinan kos pintasan jantung pada 2015 menjadi RM60,000! Peningkatan yang begitu banyak kalau kita kira dengan angka.

Peningkatan ini disumbangkan oleh cukai GST yang dikenakan kepada ubat-ubatan dan juga doktor pakar di hospital-hospital swasta.Dan secara automatik akan memberi kesan kepada bil keseluruhan hospital swasta.

Kos peningkatan ubat-ubatan pada 2015 tidak dapat dielakkan
Ubat-ubatan akan dikenakan GST pada 2015

Pandangan Menteri Kesihatan, Datuk Seri S. Subramaniam

Kos perubatan swasta dijangka meningkat 5%
Menteri Kesihatan Malaysia Datuk Seri S.Subramaniam
Pihak kementerian kesihatan masih belum membuat pengumuman rasmi tentang kenaikan ini dan masih berbincang dengan pihak kastam berkenaan cukai GST sektor kesihatan. Bagaimanapun  beliau menganggarkan kenaikan 5% dalam kos perubatan kelak.


Pilihan Anda

Jadi, pilihan yang anda ada :

1) Membayar tambahan 5% dari peningkatan kos hospital sedia ada.
2) Menunggu di hospital-hospital kerajaan
3) Kongsi kos bersama dengan sistem Takaful AIA Public Takaful Berhad melalui pelan Medikal Kad Terbaik A Life Med Regular-i(Standalone) atau Rider A-Plus Med.

Medikal Kad Terbaik Malaysia cover sehingga RM1.76 Juta setahun!!
Medikal Kad Terbaik Malaysia cover sehingga RM1.76 Juta setahun!!


Sekiranya anda memilih pilihan no 3, cepat-cepat hubungi saya di reduanhanif@gmail.com atau 0193330342 sebelum terlewat.


Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau

 Email reduanhanif@gmail.com atau

boleh isi Quotation Form.




Rabu, 10 Disember 2014

Had Tahunan Sehingga RM1.5 Juta untuk Medikal Kad Terbaik

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 


Setelah memenangi AnugerahThe Most Outstanding Takaful Product di KLIFF 2014 baru-baru ini melalui produk A Life Med Regular-i , Syarikatmasih terus kekal sebagai penyedia produk takaful terbaik dengan pengenalan Rider kepada Rider Medikal Kad Terbaik, A Plus MedBooster-i.

Kos Perubatan Meningkat dari 12%-14% Setahun.

Kos perubatan semakin hari semakin meningkat. Anggaran peningkatan tahunan adalah 12% - 14%.
Jumlah penyakit juga semakin meningkat.

Sebagai contoh, jika anda mendapatkan rawatan untuk pintasan jantung pada tahun ini adalah RM50,000. Dalam tempoh 10 tahun akan datang, rawatan yang sama berharga RM185,000. Dan dalam 20 tahun akan datang pula, kos rawatan akan meningkat menjadi RM687,000!!!!

Apa akan jadi jika pelan Medikal Kad anda hanya melindungi pada had tahunan yang rendah? Cukup ke? Contohnya, pelan anda hanya melindungi RM260,000 setahun. Mungkin pada masa ini, ianya masih cukup, tetapi pada 10,20 atau 30 tahun akan datang disaat anda betul-betul kritikal memerlukan belanja, jumlah tersebut mungkin tidak lagi mencukupi.


Kos Perubatan di Malaysia Medical Cost in Malaysia
Kos Perubatan di Malaysia yang sekarang.


Apa itu A Plus MedBooster-i?

Oleh sebab itu Syarikat Takaful, telah mengambil langkah bijak dengan menyediakan pelan yang kalis inflasi untuk anda dan juga keluarga.



A Plus MedBooster-i adalah "Booster" atau pemangkin kepada pelan Medikal Kad Terbaik yang sedia ada iaitu Rider kepada pelan investment link A-Lifelink-i, A Plus Med Regular-i. Pelan ini  mempunyai banyak kelebihan berbanding pelan-pelan lain di pasaran. Antaranya :

1) Had Tahunan Tambahan dari RM1 Juta sehingga RM1.5 Juta setahun. (Lifetime Unlimited)
2) Boleh diambil dari pelan Individu sehingga keluarga.
3) Boleh mendapatkan rawatan di Singapura.
4) Room and Board Booster. Had Bilik Harian meningkat 20% setiap 2 tahun.
5) Rawatan Denggi Pesakit Luar
6) Dan banyak lagi

Jaduah Faedah Pelan A Plus MedBooster-i


Senarai Faedah Untuk Pelan A Plus MedBooster-i
Jadual Faedah A Plus MedBooster-i


Had Tahunan Tambahan Sehingga RM1.5 Juta Setahun. Total RM1.76 Juta Setahun!!!
Jadual Faedah A Plus MedBooster-i


Jadi, sekiranya anda diberikan pilihan, berapakah jumlah had tahunan medikal kad yang anda perlukan?
RM25,000? RM50,000? RM100,000? atau RM 1 Juta dan Ke atas? Fikirkan untuk jangka masa panjang. Untuk 20 - 30 tahun akan datang. Bukan untuk 5-6 tahun.



Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau

 Email reduanhanif@gmail.com atau

boleh isi Quotation Form.




Isnin, 8 Disember 2014

Pelan Simpanan Hybrid Takaful

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 

Pelan Simpanan Hybrid Takaful.


Dalam kita merancang masa dan perjalanan yang panjang, sesekali kita perlukan ruang untuk berfikir dan berehat. Begitu jugalah apabila kita membuat perancangan kewangan samada untuk pelan pendidikan (Education) anak-anak yang mengambil masa sehingga 20 tahun. Ataupun pelan persaraan (Retirement) kita sendiri yang mungkin mengambil tempoh 30 tahun.

Ianya sesuatu yang memenatkan untuk kita sampai ke tujuan kita tanpa menikmati apa yang kita capai dalam tempoh tersebut.



Oleh sebab itu Syarikat Takaful memperkenalkan Pelan Simpanan Terbaru dan Terbaik iaitu Pelan Simpanan Hybrid yang menggabungkan segala faedah di dalam Pelan Endowmentdan Pelan Pelaburan seperti Investment Link di dalam satu Pelan Tunggal.

Pelan simpanan takaful dan pelaburan terbaik hanya 10 tahun untuk benefit 25 tahun
PELAN SIMPANAN DAN PELABURAN TAKAFUL TERBAIK.


Apakah keistimewaan Pelan Simpanan Hybrid aia public takaful ini ?

Dengan pelan ini, anda boleh mendapat beberapa faedah yang tidak terdapat di mana-mana instrumen simpanan lain yang terdapat di Malaysia. Antaranya :

1) Bayaran Hanya 10 Tahun untuk perlindungan percuma sehingga 25 tahun!
2) Perlindungan Faedah Kematian dan Hilang Upaya Kekal
3) Perlindungan Faedah Kematian dan Hilang Upaya Kekal Akibat Kemalangan
4) Fleksibiliti dalam penambahan, pengeluaran dan penukaran dana simpanan
5) Pulangan tunai dari Jumlah Dilindungi sehingga 12% setiap tahun. Boleh digunakan untuk tujuan Umrah, Melancong dan sebagainya. (Faedah Simpanan Jangka Pendek)
6) Simpanan di Dana Pelaburan Patuh Syariah (Faedah Simpanan Jangka Panjang)



Bagaimana ia Berfungsi?

Jadi bagi anda yang sedang mencari pelan simpanan jangka pendek yang boleh memberikan cash kepada anda setiap 2 tahun + pelan simpanan jangka panjang yang boleh digunakan untuk pelan pendidikan anak-anak dan persaraan, maka pelan simpanan Hybrid adalah pilihan terbaik.


Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau

 Email reduanhanif@gmail.com atau

boleh isi Quotation Form.

Selasa, 25 November 2014

Komen Tidak Diduga oleh Motivator Terkenal Dr Asmadi.

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 

 Komen Tidak Diduga oleh Motivator Terkenal Dr Asmadi.

Pada 12 November lepas saya ke HQ AIA untuk selesaikan beberapa perkara berkenaan polisi pelanggan AIA Public Takaful saya.

Secara kebetulan, saya terserempak dengan seorang pelanggan ING (sekarang AIA) yang telah kehilangan Medikal Kad beliau dan dalam masa yang sama agen beliau tidak servis.

Jadi selesai urusan di kaunter AIA, saya terus mendapatkan beliau. Saya cuba selesaikan masalah beliau.

Tidak dijangka sehari selepas itu, beliau telah sharekan experience beliau di Fanpage milik beliau sendiri.
Shukur Alhamdulillah. Terima kasih Dr. Asmadi.

Nasihat saya, sebelum memilih agen insurans/takaful, anda perlu mengetahui dan memahami agen yang anda akan pilih. Kerana agen ni yang akan berada di sisi anda dalam tempoh yang lama.

Komen Dr Asmadi tentang saya sebagai agen insurans takaful  di fanpage Dr Asmadi.
Perkongsian Dr Asmadi tentang saya di fanpage beliau.

Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau

 Email reduanhanif@gmail.com atau

boleh isi Quotation Form.


Rabu, 19 November 2014

Pelan Medikal Kad Takaful. Kenapa Sekarang? Bukan Nanti-nanti?

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 

Pelan Perubatan Tanpa Had Sepanjang Hayat.

Dalam zaman serba naik ini, ramai yang tak menyedari inflasi kos perubatan juga meningkat naik. Dianggarkan kadar kenaikan adalah 15% setahun. Bagaimanapun, banyak yang menganggap kos perubatan ini adalah benda yang terakhir untuk difikirkan. Selepas kereta, rumah, smartphone, tablet dan sebagainya.

Jadi, apabila ditanya tentang betapa pentingnya pelan takaful dan medikal kad, jawapan yang diberi hanya satu "tunggu ada budget". Tunggu budget ni lebih kepada bermakna, pelan Takaful dan medikal kad adalah benda terakhir yang akan diambil kira selepas dibayar pelbagai perkara termasuk perkara yang tak penting.

Bagaimanapun, dalam permohonan untuk mendapatkan pelan takaful, tak sama dengan kebanyakkan  benda yang kita ingin dapatkan. Contohnya, kalau ingin membeli sebuah kereta idaman, bila kita ada budget, baru kita dapat beli. Yang penting ada budget@belanjawan@duit.

Berbeza dengan pelan Takaful. Perkara yang paling penting bukannya budget. Tetapi SIHAT. Biarlah selepas 1 bulan akan datang anda dapat bonus 12 bulan atau dah lebih dari cukup budget, malangnya masa tu dah dihinggapi pelbagai penyakit, anda letak lah budget setahun untuk bayar caruman sebulan sekalipun, pelan Takaful tidak mungkin anda perolehi. Kerana masa tu bukan soal ada BUDGET lagi tetapi soalnya TIADA SIHAT.


Kebarangkalian sakit kritikal dalam tempoh 20 tahun akan datang
Kebarangkalian penyakit kritikal dalam 20 tahun akan datang.



Bayangkan hari ini anda ingin menjimatkan caruman RM2400 untuk pelan Takaful setahun.Kononnya mahal dan benda yang tak perlu dalam kira-kira belanjawan anda. Tiba-tiba terkena penyakit kanser usus di mana kos pembedahan anggaran dalam RM37,000. Dan follow up treatment dalam RM70,000. Agaknya di mana nak cari sejumlah RM107,000 untuk rawatan? Sedangkan dengan hanya RM2400 setahun anda dah ada pelan perubatan yang cukup untuk bayar bil tersebut. Dan dah boleh dapat free Takaful dan simpanan lagi sehingga umur 100 tahun kerana dah kena kanser.

Jadi, masa depan anda, anda lah yang menentukan. Jika memerlukan khidmat tentang pelan terbaik untuk anda atau pun keluarga, boleh lah hubungi saya segera. Jangan tunggu sampai esok atau tahun depan. Kerana sakit tak menunggu anda.

Biar kami di AIA Public Takaful bayarkan untuk anda.
Masalah utama orang ramai adalah tiada duit untuk bayar rawatan.


Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau

 Email reduanhanif@gmail.com atau

boleh isi Quotation Form.

Ahad, 16 November 2014

Pemenang di KLIFF 2014

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 

Tahniah!! Kerana sekali lagi dinobatkan sebagai pemenang untuk Anugerah Produk Takaful Paling Cemerlang( The Most Outstanding Takaful Product)  di KLIFF 2014 melalui produk medikal kad terbaik iaitu A-Life Med Regular-i.

Itu yang dapat saya ucapkan kepada pihak pengurusan dan kakitangan serta agen-agen Syarikat Takaful yang telah bertungkus lumus untuk memberikan yang terbaik di dalam industri Takaful di Malaysia.

Tahniah dan terima kasih  juga kepada para pelanggan yang telah memilih dan mempercayai Syarikat sebagai pengendali Takaful yang paling dipercayai untuk keluarga masing-masing.

Kejayaan di KLIFF 2014 ini tidak mungkin diperolehi tanpa kerjasama dan kepercayaan daripada anda semua.

Syabas dan terima kasih sekali lagi kepada semua!!!


AIA Public Takaful sekali lagi memenangi The Most Outstanding Takaful Product KLIFF 2014
Sekali lagi memenangi The Most Outstanding Takaful Product KLIFF 2014

Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau

 Email reduanhanif@gmail.com atau

boleh isi Quotation Form.

Sabtu, 1 November 2014

Pelan Khas Untuk Wanita.

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 

 Risiko Kesihatan Untuk Setiap Wanita


Sebagai seorang wanita, banyak perkara yang anda harus fikirkan dalam menjalani hidup seharian. Bagi yang bekerja, anda perlu memikirkan tugas di pejabat. Balik rumah pula perlu memikirkan tentang keluarga dan anak-anak. Serta kerja rumah yang bertimbun. Perkara terakhir yang akan difikirkan adalah kesihatan anda sendiri.

Dalam zaman moden ini, wanita tidak lari dari menghadapi banyak cabaran termasuk dari segi kesihatan. Antara penyakit yang sering dikaitkan dengan wanita adalah kanser payudara, kanser serviks, kanser uterus dan sebagainya.

Di bawah adalah sakit biasa yang dialami oleh para wanita di Malaysia (Female Illness).

Statistik dan pecahan setiap penyakit wanita (Female Illnesses)
Senarai penyakit wanita yang dialami oleh para wanita di Malaysia


Berdasarkan statistik di atas, penyakit utama dan sebahagian besar yang dialami  oleh wanita (female illness) adalah kanser payudara (Breast Cancer). Dan dari statistik, kanser payudara ini tidak pernah menurun sebaliknya meningkat. Di bawah adalah statistik dari tahun 1993 - 2003 sebagai rujukan.




Kos Pembedahan Untuk Sakit Wanita di Malaysia.

  • Breast Lump = RM2000 - RM4000
  • Herniaraphy =  RM5000 - RM7000
  • Thryoidectomy = RM4500 - RM5500
  • Mastectomy = RM5000 - RM6000



Pelan Untuk Wanita.


Memandangkan kesihatan wanita harus diberi keutamaan kerana wanita adalah penggerak utama dalam organisasi keluarga di Malaysia, Syarikat Takaful telah memperkenalkan Pelan Rider Takaful Khas Untuk Wanita yang diberi nama Takaful A-Plus Venus dan A-Plus VenusExtra.

Rider ini boleh diattachkan sebagai faedah tambahan kepada pelan asas takaful keluarga Takaful A Lifelink-i.

Pelan Terbaik untuk faedah wanita
Pelan Terbaik untuk Wanita
Antara Faedah Yang Terdapat Dalam Pelan Wanita.

  • Perlindungan dua kali ganda untuk Kanser Organ Wanita.
  • Perlindungan Komplikasi Kehamilan seperti Kehamilan Ektopik dan Kehamilan Molar.
  • Bantuan Rujukan Kenderaan dan Rumah.
  • Subsidi Rawatan Putus Haid dan Psikoterapi.
  • Manfaat Anomali Kongenital sekiranya anak dilahirkan mengalami sindrom down, lelangit sumbing etc.
  • Manfaat kematian fetus.
  • Manfaat Mangsa Ragut
  • Manfaat Pembentukan semula wajah akibat kemalangan
  • Manfaat Pemindahan kulit akibat melecur atau kanser kulit.
  • Manfaat Arthritis.

Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau Email reduanhanif@gmail.com atau isi Quotation Form.

Khamis, 30 Oktober 2014

Polisi RM 1 Juta. Hibah RM1 Juta dalam Akaun Takaful anda tersediaserta merta!!!!

DMCA.com Protection Status

Kenapa anda perlu Polisi Minimum RM 1 Juta Takaful?


Tahukan anda berapakah komitmen anda kepada keluarga anda?


Adakah anda telah membuat sebarang perancangan kewangan? Simpanan yang cukup?

Adakah anda telah menyediakan HIBAH untuk keluarga anda?


A)Berapakah perbelanjaan yang anda keluarkan setiap tahun untuk keluarga bahagia anda? Anggaran RM4,000 sebulan X 12 bulan X 10 tahun = RM480,000

Keluarga bahagia AIA Public Takaful
Cukupkah belanja keluarga jika anda tiada lagi?

B) Berapakah hutang kereta anda? Anggaran harga kereta biasa-biasa RM100,000.


Hutang kereta juga harus dibayar
Kereta untuk keselesaan keluarga


C) Berapakah hutang rumah anda? Anggaran hutang rumah biasa-biasa dalam RM400,000. 



Sediakan pelan MRTA MLTA MLTT MRTT
Tanpa rumah, anda tinggal di mana?




Jumlah Komitment sedia ada =  A +B + C = Komitmen anggaran anda adalah = RM980,000.

Apa akan jadi sekiranya secara tiba-tiba anda tidak mampu lagi untuk membayar jumlah tersebut?
Mungkin disebabkan hilang upaya kekal atau pun anda ditakdirkan tiada lagi dalam dunia ini.


Adakah anda telah menyediakan jumlah simpanan yang cukup untuk keluarga anda? Kalau sudah ada simpanan RM 1 Juta dalam akaun anda, tahniah saya ucapkan. Sekurang-kurangnya anda tidak perlu risau jika terjadi sesuatu pada anda, keluarga anda akan hidup dalam kesusahan. Anak2 tidak boleh bersekolah. Rumah terpaksa dilelong. Kereta ditarik balik oleh bank.

Bagi anda yang tiada RM 1 juta dalam akaun, anda diberikan 2 pilihan.

(Contoh bagi lelaki berumur 30 tahun, tidak merokok).


1) Menyimpan RM367 sebulan di bank, dan capai target RM1 juta dalam masa 227 tahun.

Atau

2) Menyimpan RM367 sebulan , RM 1 Juta telah di "bank in" kan ke dalam akaun polisi Takaful anda secara serta merta.

Contoh Kes :


Berikut adalah contoh keratan akhbar di mana ahli keluarga pemegang polisi telah mendapat pampasan RM60,000 walaupun pemegang polisi meninggal hanya setelah 3 hari mengambil polisi dengan bayaran RM300 sebulan.

Kalaulah arwah membuat kesilapan dan memilih untuk menyimpan RM300 tersebut di bank, peninggalan untuk keluarga arwah hanyalah RM300. Apa yang boleh dibuat dengan RM300???

Sediakan Harta RM 1 Juta untuk keluarga anda hari ini juga melalui wasiat dan hibah AIA Public Takaful
Sediakan Harta RM 1 Juta untuk keluarga anda hari ini juga melalui wasiat dan hibah Takaful


 Jadi, jangan tunggu sehingga hari ke 3 baru nak terfikir mengambil Pelan Takaful.Kerana kita tidak tahu apa akan berlaku dalam beberapa minit akan datang pun.



Hubungi saya di 019 333 0342 atau Email reduanhanif@gmail.com atau isi Quotation Form.







Isnin, 25 Ogos 2014

Pemberian Surplus Sharing RM8.5 Juta

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 

Perkongsian Lebihan RM8.5 Juta.


Syarikat  telah mengumumkan perkongsian lebihan (surplus sharing) dari dana risiko peserta sebanyak RM8.5 Juta.

Keuntungan ini akan dimasukkan ke dalam dana pelaburan peserta-peserta tabung takaful. Hanya pelanggan yang mengambil pelan takaful sahaja memiliki keistimewaan untuk mendapatkan surplus ini.

 Pemegang polisi insurans tidak mendapat perkongsian keuntungan antara syarikat dan pemegang polisi (certificate owner) seperti diamalkan dalam sistem Takaful Keluarga.



Apakah yang dimaksudkan dengan Perkongsian Lebihan Surplus Sharing ?

Anda takde claim? Dapatkan balik faedah surplus sharing AIA Public Takaful.
Baru untung. Tak claim, duit dalam takaful bertambah

  • "Surplus Sharing" merupakan sejumlah wang 'lebihan' dr sumbangan (Contribution) Peserta (Clients/Certificate Owner) kepada Pengendali Takaful (the Company)
  • 'Lebihan' (Surplus) ini adalah jumlah wang setelah ditolak segala kos operasi Pengendali Takaful, segala tuntutan (Claim) & segala kos Wakalah/kos operasi Agensi (termasuk insentif & bonus yg dibayar kepada Takaful Planner & Agensi)
  • Mengikut Akta Takaful - BNM, "Surplus Sharing" ini WAJIB diisytiharkan & dikongsi 50/50 antara Pengendali Takaful & Peserta. Tetapi BNM tidak mewajibkan Surplus Sharing ini dibayar dalam tempoh yg tetap. ( Ada pengendali Takaful yg membayar Surplus Sharing setiap 8 tahun, syarikat memerlukan hanya 3 tahun untuk mengisytihar jumlah Surplus Sharing!)

Perbezaan Antara Sistem Insurans Konvensional dan Sistem Takaful.

gambarajah menunjukkan beza antara insurans konvensional dengan takaful
Perbezaan antara insurans konvensional dengan takaful

Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau Email reduanhanif@gmail.com atau isi Quotation Form.

Jumaat, 1 Ogos 2014

Takaful Education Plan



PELAN SIMPANAN PENDIDIKAN ANAK-ANAK (EDUCATION PLAN) AIA Public Takaful.


Memberikan pendidikan anak-anak (Education Plan)  yang terbaik adalah cita-cita setiap ibubapa.
Malangnya, kos pendidikan di Malaysia dan seluruh dunia sentiasa meningkat.

Sebagai contoh kadar purata untuk pendidikan universiti di Malaysia termasuk sara hidup adalah RM35,000 pada tahun ini. Berdasarkan purata peningkatan 5% setahun, kos ini akan menjadi RM84,000 pada 15 tahun akan datang.

Masalahnya, sudahkah anda sediakan pelan pendidikan (Education Plan) tersebut? Mungkin ada yang telah mula menyimpan di bank-bank, amanah saham ataupun takaful seperti AIA Public Takaful. Yang penting adakah jumlah tersebut mencukupi? Di bank dengan kadar keuntungan tahunan 1%, anda menyimpan RM150 selama 15 tahun, simpanan (savings) akhir adalah RM29,000 sahaja.

Menyimpan di amanah saham dengan pulangan 7-8% setahun pula akan memberikan anda pulangan simpanan RM45,000.

Bagaimana pula sekiranya berlaku perkara tidak diingini sepanjang anda dalam proses menyimpan seperti anak memerlukan rawatan akibat sakit contohnya denggi yang boleh mencecah RM35,000 jika denggi berdarah? Bagaimana jika memerlukan rawatan hospital dengan bil sehingga RM100,000?

Jika terjadi, maka anda perlu mengeluarkan segala simpanan untuk menanggung kos tersebut. Berapa yang tinggal untuk pelan pendidikan anak-anak anda kelak? Adakah masih mengikut perancangan anda?


AIA PUBLIC TAKAFUL PELAN SIMPANAN UNTUK PENDIDIKAN A-LIFELINK-i

Pelan Untuk simpanan Pendidikan Anak-anak anda dengan AIA Public Takaful A-Lifelink-i
Rancang simpanan pendidikan anak anda dari hari ini.







Bagaimana cara anda mampu menyediakan pelan simpanan pendidikan konsisten yang mampu mengelakkan gangguan jika terjadi perkara tidak diingini?



Dengan Pelan Simpanan Pelaburan All in One AIA Public Takaful A-LifeLink-i, anda tidak perlu risau lagi sekiranya terjadi perkara tidak diingini ketika dalam proses menyediakan pelan simpanan pendidikan anak-anak anda.

Dengan AIA Public Takaful A-LifeLink-I, hanya dengan menyimpan min RM150 sebulan untuk pendidikan anak-anak, anda telah memastikan simpanan anda setiap bulan akan berterusan sehingga anak tersebut mencapai umur 25 tahun walaupun ketika itu anda sudah tidak mampu untuk menyimpan akibat sakit.

Antara faedah yang anda boleh sediakan untuk anak anda dengan menyimpan RM150 sebulan di AIA Public Takaful A-LifeLink-i :

1) Faedah Hilang Upaya, 36 Penyakit Kritikal dan kematian pencarum



Simpanan Bulanan akan diteruskan oleh AIA Public Takaful sehingga anak mencapai umur 25 tahun jika pencarum mengalami hilang upaya kekal, mengidap salah satu dari 36 penyakit kritikal atau meninggal.


2) Faedah Hilang Upaya dan 36 Penyakit Kritikal Anak

Sekiranya anak mengalami Faedah Hilang Upaya dan 36 Penyakit Kritikal , caruman bulanan akan dibayar oleh AIA Public Takaful sehingga umur 100 tahun. Disamping itu pampasan juga akan diberikan. Pampasan meningkat 1% setiap tahun tanpa peningkatan bayaran caruman.


3) Perlindungan MedikalKad Tanpa Had Seumur Hidup

Jika berlaku perkara tidak diingini dan anak anda memerlukan rawatan hospital yang segera, pihak AIA Public Takaful menyediakan medikal kad dengan had tahunan sehingga RM260,000 setahun dan meningkat 5% setiap 2 tahun tanpa peningkatan bayaran caruman. Tiada Had Sepanjang Hayat. Jadi, anda tak perlu bersusah payah untuk memikirkan belanja perubatan anak jika diperlukan.

4) Simpanan Pelaburan

Simpanan untuk anak anda akan dilaburkan di dana-dana patuh syariah. Untuk tahun 2013, pulangan pelaburan Dana Ekuiti adalah 19%. Satu jumlah yang tinggi dan mengatasi inflasi.


5) Faedah-faedah lain yang boleh ditambah :

A)    Elaun Harian
      B)    95 Early Critical Illness 

C)    Multi Critical Illness 
D)    Personal Accident 
E)    Disability Cash


Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau Email reduanhanif@gmail.com atau isi Quotation Form.

 

Jumaat, 25 Julai 2014

Pelan Takaful Hayat dengan Bonus 1% setiap tahun.

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 


 Pelan Takaful Hayat Terbaik. 


Pada 6 Julai 2014, Syarikat telah melancarkan produk Takaful Hayat terbaik dan terbaru dipasaran untuk menggantikan pelan takaful hayat lama.

Pelan ini juga sesuai untuk dijadikan pelan simpanan (savings), persaraan (retirement), pendidikan anak-anak (children education), pelan HIBAH untuk keluarga, pelan simpanan pengarah syarikat (director epf), pelan simpanan untuk pergi haji atau pun wakaf.


Terdapat banyak perubahan dilakukan untuk memastikan pelan ini adalah yang terbaik. Di antaranya adalah : 


Perlindungan Tambahan melalui Bonus Ulang Tahun.
  • Jumlah  dilindungi anda akan meningkat sebanyak 1% dari jumlah dilindungi asal sehingga mencapai 120% dari jumlah dilindungi asal.
  • Jumlah dilindungi bagi rider pilihan penyakit kritikal seperti A-PlusCriticalCare-iakan  meningkat dengan jumlah yang sama dengan peningkatan pelan ini.
  • Tiada kos tambahan akan dikenakan ke atas peningkatan jumlah dilindungi .

Perlindungan Terjamin 5 Tahun (Pelan biasa di pasaran hanya 2 tahun)
  • Pelan ini akan terus berkuatkuasa dalam tempoh 5 tahun pertama sijil walaupun nilai
    dana anda tidak mencukupi untuk membayar Tabarru’dan Caj Perkhidmatan Bulanan.

Rider-rider baru juga telah diperkenalkan dan yang lama dinaiktaraf. 


Antara rider-rider yang ada ialah :

A-Plus CriticalCare-i

  • Perlindungan 36 penyakit kritikal dari Tahap 3 - 4.


A-Plus MultiCriticalCare-i

  • Perlindungan penyakit kritikal berganda. Di mana pencarum boleh membuat tuntutan 2 kali penyakit kritikal dari kelas kanser. Maksimum 125% dari jumlah dilindungi bagi setiap tuntutan kanser.
  • Maksimum 3 Kali jumlah penyakit kritikal.
  • Perlindungan kanser sehingga umur 85 tahun.


A-Plus Early CriticalCare-i

  • Perlindungan 92 sakit kritikal dari Tahap 1 lagi. Berbanding pelan 36 penyakit kritikal yang hanya melindungi dari Tahap 3 ke atas, perlindungan awal mampu memberikan anda peluang untuk mengelakkan sakit kritikal yang lebih teruk.
  • Tiada tempoh menunggu antara tuntutan.
  • Faedah tambahan 20% jika didiagnos mengidap diabetes.


A-Plus HospitalIncome Extra-i

  • Anda akan mendapat elaun kemasukan ke wad jika ditahan di wad untuk mendapatkan rawatan.
  • Jumlah elaun harian dari RM50 - RM400 sehari (ICU RM150 - RM1200 iaitu 3 kali ganda).

A-Plus Total AccidentShield-i


Perlindungan kemalangan diri sekiranya terlibat dalam kemalanga samada di rumah atau pun diluar.


A-Plus Venus

  • A-Plus Venus adalah pelan untuk wanita dengan faedah 200% dari jumlah perlindungan jika didiagnos mengidap kanser.
  • Perlindungan serta merta komplikasi bersalin untuk wanita hamil (18-35 minggu). Tidak perlu tunggu 1 tahun.
  • Perlindungan terhadap anomal kongenital kanak-kanak.
  • Perlindungan merangkumi Fizikal sehiggala ke Emosi.


A-Plus GenNext-i

Rider khas untuk Gen Y. Perlindungan berikut khas untuk mereka yang berumur 18 - 50 tahun.

  • Manfaat Cabaran Kesihatan. Elaun bulanan 2% dari jumlah dilindungi sehingga 6 bulan jika tidak mampu bekerja sekurang kurangnya 30 hari.
  • Manfaat Cabaran Perubahan Hidup.Elaun bulanan 2% dari jumlah dilindungi sehingga 6 bulan jika didiagnos kanser dan sakit jantung peringkat awal.


A-Plus DisabilityCash-i

Bayaran tahunan elaun hilangupaya. akan dibayar sehingga umur 75 tahun jika hilangupaya berlaku sebelum umur 70 tahun.


A-Plus Med-i

Pelan Medikal Kad Tanpa Had Sepanjang Hayat.

  • Boleh didapati dari Pelan Individu sehinggalah Pelan Keluarga.
  • Bilik dari RM100 - RM500 sehari.
  • Had Tahunan dari RM75,000 - RM260,000
  • Swipe Facility
  • Tiada Ko Takaful
  • Tiada Ko Payment
  • 86 panel hospital
  • Had Tahunan meningkat 5% setiap 2 tahun.
  • Emergency Evacuation USD 1 Millon


Malang tidak berbau, yang penting lebih baik kita bersedia, sebelum sakit.




Jadi, apa yang anda tunggu lagi. 1 Pelan yang mampu memberikan anda pelbagai faedah





Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau Email reduanhanif@gmail.com atau isi Quotation Form.










Sabtu, 19 Julai 2014

Jawatan Kosong dan peluang pekerjaan dengan Elaun bulanan RM3,000 sebulan.

DMCA.com Protection Status

*Protection: All original content on http://reduanhanif.blogspot.com/ is created by the website owner are protected by DMCA Protection Services using the Digital Millennium Copyright Act Title 17 Chapter 512 (c)(3). Reproduction or re-publication of this content is prohibited without permission. 

Adakah anda sedang mencari peluang pekerjaan? Kerjaya untuk kaya dan berjaya?

Special Talent Search Program (STS) 

Syarikat telah membuka semula peluang bagi mereka yang ingin berjaya dalam bidang Takaful sebagai wakil/konsultan sepenuh masa. Tempat adalah TERHAD.

  • Adakah anda masih mencari peluang kerjaya untuk masa depan? 
  • Kerjaya di mana anda dinilai setanding dengan usaha yang anda lakukan? 
  • Memiliki empayar perniagaan dan pelanggan anda sendiri? 
  • Tiada risiko?
  • Masa kerja yang fleksibel?
  • Cuti mengikut keperluan anda?

Jika ya, maka pencarian anda telah telah ditakdirkan untuk berada di syarikat Takaful dan Insurans No 1 di Malaysia.

Syarat-syarat untuk menyertai program ini :


  • Berumur 22 - 35 tahun. Bagi yang baru menamatkan pengajian hendaklah memohon selepas 6 bulan.
  • Minimum memiliki Diploma yang diiktiraf.
  • Harus menyertai secara sepenuh masa.
  • Berdisiplin, berdayatahan dan mempunyai sifat ingin belajar yang tinggi.
  • Tidak pernah berdaftar di mana-mana syarikat takaful dan insurans.

Faedah-faedah yang ditawarkan :


  • Elaun RM3,000 sebulan.
  • Bonus jika submit permohonan melalui iPOS (iPAD) sebanyak RM3,000.
  • Fast Start Bonus sebanyak RM5,000.
  • Quality Bonus setinggi 7% dari jumlah jualan keseluruhan.
  • Bonus MDRT sebanyak RM1 JUTA jika anda mencapai 5 MDRT dan 1 COT dalam 10 Tahun.

Sekiranyan anda berminat dengan peluang kerjaya ini, anda boleh isi borang permohonan untuk temuduga di SINI atau boleh email kepada reduanhanif@gmail.com.





Khamis, 10 Julai 2014

Pelan Medikal Kad 1 Keluarga Terbaik A-Life Med Regular-i

 
Imtiyaz Consultancy adalah agensi berdaftar dan Top Agency AIA Public Takaful Berhad

Imtiyaz Consultancy AIA Public Takaful

Medikal Kad Terbaik Takaful A-Life Med Regular-i


Setelah meletakkan trend medikal kad terbaik dengan tiada had sepanjang hayat dan pelan keluarga, Syarikat sekali lagi memperkenalkan produk terbaru iaitu Medikal Kad Terbaik di Malaysia A-Life Med Regular-i ( Medical Card).

Pelan ini masih mengekalkan ciri-ciri terbaik medikal kad iaitu boleh diambil secara individu sehinggalah kepada pelan keluarga, swipe facility, unlimited & mampu milik dengan harga terbaik. Anda tidak perlu risau tentang kos kemasukan ke hospital dan tak perlu beratur lama jika diperlukan.

Antara ciri-ciri penting  A-Life Med Regular-i :

Kemasukan Hospital dengan kemudahan “Just Swipe”
  • Anda akan menerima kad perubatan dengan ciri “Just Swipe” untuk memudahkan proses
    kemasukan dan pelepasan hospital. Tidak perlu menunggu berjam jam untuk masuk ke wad.

Perlindungan Pilihan untuk Keluarga Anda

  • Anda boleh memilih untuk melindungi pasangan anda dan/atau anak-anak anda di bawah
    satu pelan dengan ciri “Pelan Keluarga”. Hanya dengan AIA Public Takaful.
  • Pelan  Keluarga  membenarkan  anda  melanjutkan  perlindungan  sehingga  maksimum  4
    orang anak. Jadi, kenapa perlu mengambil begitu banyak pelan untuk keluarga anda? Hanya perlu 1 Keluarga 1 Polisi. Sangat Jimat.
Tiada Ko-takaful dan ko-payment untuk Jumlah Tuntutan sehingga Had Tahunan
  • A-Life Med Regular-i membayar rawatan perubatan anda untuk jumlah tuntutan sehingga
    Had Tahunan yang telah ditetapkan oleh pelan. Anda tak perlu risau untuk membayar ko takaful.
  • Tiada ko-payment dikenakan jika anda upgrade bilik. Jadi anda mendapat ketenangan minda dalam tempoh penyembuhan.
Tiada Had Seumur Hidup
  • Kos perubatan meningkat 15% setiap tahun. Sekiranya polisi anda ada had seumur hidup sudah tentu dalam tempoh masa panjang, anda tidak boleh lagi menggunakanya ketika perlu. Dan untuk mendapatkan polisi baru ketika sakit, sudah tentu tak dapat lagi.

Program Rujukan Bantuan Kecemasan (REA) USD 1 Juta setiap Kejadian

•  Nikmati perkhidmatan di seluruh dunia dengan menelefon talian perkhidmatan 24 jam.


Ciri-ciri Lain Medikal Kad Terbaik

-Medikal Kad Swipe Facility macam kad kredit. Hanya Swipe dan Masuk wad.
-Medikal Kad Tanpa Had Sepanjang Hayat.
-Medikal Kad 100% Tiada Ko Takaful.
-Medikal Kad 100% Tiada Ko Payment.
-Medikal Kad Bukan Deduktibel.
-Had Tahunan Meningkat 5% Setiap 2 Tahun.
-Perlindungan Kanser Pesakit Luar dan Dialisis Buah Pinggang sehingga RM375,000 dan tidak tertakhluk kepada Had Tahunan.
-Pelan Individu/Pasangan/Anak-anak atau pun Pelan 1 Keluarga.
-Manfaat Pemindahan Kecemasan USD 1 Juta bagi setiap kejadian.
-Elaun Hospital Kerajaan RM100 sehari.
-Elaun Jaga Anak RM130 sehari.
-Faedah Pemindahan Organ
-Faedah Follow Up Treatment sehingga 120 Hari
-Faedah ICU sehingga 120 Hari setahun
-Had Umur Kemasukan 14 hari - 70 Tahun.



Pelan Takaful 1 Keluarga
Lindungi Keluarga anda dengan Perlindungan Hospital oleh Medikal Kad Terbaik



JADUAL FAEDAH   A- LIFE MED REGULAR-I

Pelan Medikal Kad 1 Keluarga Unlimited Tanpa Ko Takaful, Tanpa Ko Payment
 Jadual Faedah Takaful A-Life Med Regular-i 

Pelan Medikal Kad 1 Keluarga Unlimited Tanpa Ko Takaful, Tanpa Ko Payment
Jadual Faedah Medikal Kad Takaful A-Life Med Regular-i


Berminat? Hubungi saya di 019 333 0342 atau Email reduanhanif@gmail.com atau isi Quotation Form.

Rabu, 14 Mei 2014

Medikal Kad Terbaik di Sony Electronics Malaysia, Bangi.

Dapatkan maklumat tentang pelan Medikal Kad Terbaik Takaful di Bangi.



Saya akan berada di Sony Electronics Bangi.


Lokasi : Sony Electronics (M) Sdn Bhd.
Plant : South Plant
Tarikh : 23 May 2014
Masa : 10am - 4pm
Produk : 

1) Pelan Medikal Kad untuk :
  • Individu dari RM51 sebulan
  • Suami + Isteri dari RM114
  • Bapa + Anak-anak dari RM167 sebulan (max 4 anak)
  • Ibu + Anak-anak dari RM179 sebulan (max 4 anak)
  • Pelan 1 Keluarga dari RM230 sebulan (max 4 anak)
        
2) Pelan Perlindungan, Simpanan Pelaburan, Pendidikan anak-anak dan Persaraan AMas.

3)  Pelan Endowment AExcel (Cash segera setiap 2 tahun)

4) Pelan 95 Early Critical Illness

Untuk pertanyaan boleh hubungi saya di 019-333 0342 atau reduanhanif@gmail.com.
Atau isi sahaja form di sini : KLIK UNTUK QUOTATION


Medikal Kad 1 Keluarga. Tak perlu bayar banyak. Hanya RM230 sebulan untuk cover RM540,000 setahun.
Family Plan hanya RM230 sebulan sahaja.

adakah anda sanggup jual rumah yang dah dibayar berpuluh tahun untuk tampung kos rawatan?
Kalau perlu rawatan, adakah bermakna anda perlu bergadai? Dapatkan pelan Medikal Kad Terbaik sekarang!!